ΑΣΕΠ το μεγαλείο σου!

Το τεστ Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ εσείς το γνωρίζετε;

Α, είναι πολύ απλό. Έχει κάποιες ερωτήσεις που απαιτούν να είσαι ενήμερος σε κάποια βασικά θέματα και να είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς την κοινή λογική.

Παραθέτω ενδεικτικά δυο ερωτήσεις που τέθηκαν στο τελευταίο τεστ που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2008:

 

Ερώτηση 1:

Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων είναι:

α) τρία

β) τέσσερα

γ) πέντε

δ) έξι

 

Ερώτηση 22:

Ένας μαθητής παρέδωσε στον καθηγητή του (8) εργασίες, καθεμία από τις οποίες είχε έκταση ή 1 ή 2 σελίδες. Αν ο μαθητής παρέδωσε συνολικά 12 σελίδες, πόσες εργασίες ήταν δισέλιδες;

α) Μία.

β) Δύο

γ) Τρεις

δ) Τέσσερις

 

Δεν ξέρω αλλά έχω μια ακατανίκητη επιθυμία να νιαουρίσω εδώ, κατά το «Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;» 

 

Ωραίο το τεστ δε λέω. Εγώ πάντως το βρήκα διασκεδαστικό! Ούτε να διαβάσεις χρειάζεται ούτε να κουραστείς. Παιχνιδάκι. Σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε και με τις υπόλοιπες ερωτήσεις θα το βρείτε εδώ.

Να και οι απαντήσεις).

Καλά μέχρι εδώ. Ξέρετε όμως ότι η βαθμολογία που θα πάρει κάποιος από αυτό το τεστάκι μοριοδοτείται x3 στις προκηρύξεις θέσεων για το Δημόσιο;

 

Ας κάνουμε τώρα μια απλή υπόθεση. Ας πούμε ότι κάποιος δεν τα πήγε και πολύ καλά σε αυτό το τεστάκι και με άριστα το 100 πήρε τη βάση, ήτοι 50.

50 x 3 = 150

Για πλάκα λοιπόν μαζεύει 150 μοριάκια. Αν τώρα στροφάρει λίγο παραπάνω και χτυπήσει ένα 70άρι ας πούμε, θα μαζέψει 210 μόρια. Περισσότερα δηλαδή από εκείνα που αντιστοιχούν σε ένα μεταπτυχιακό!!!

Με ένα απλό τεστ λοιπόν λίγων ωρών, και με ερωτήσεις στις οποίες μπορούν να απαντήσουν ακόμη και παιδιά ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ στην ουσία ο κάτοχος ενός μεταπτυχιακού για το οποίο έχει φάει 1-2 χρόνια της ζωής του. Υπόψη ότι ένα μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προσφέρεται μοριοδοτείται με 150 μόρια. Αν είναι σε άλλο γνωστικό αντικείμενο όμως τα μόρια είναι ακόμη λιγότερα, μόλις 50.

 

Αν τώρα ήσουν τζιμάνι και έγραψες άριστα στο τεστ πήρες δηλαδή 100 τότε μαζεύεις 100 x 3 = 300 μόρια. Τα ίδια δηλαδή που παίρνεις αν έχεις κάνει ένα διδακτορικό!!! Και μιλάμε για διδακτορικό αυτού του γνωστικού αντικειμένου. Γιατί αν είναι σε άλλο γνωστικό αντικείμενο τότε παίρνεις μόνο 150 (δηλαδή μια απλή βάση στο τεστ γενικών δεξιοτήτων).

 Σας μπέρδεψα; Υπολογίστε τα μόνοι σας!

Γιατί λοιπόν να παιδεύεστε με σπουδές και να χάνετε τα χρόνια σας τζάμπα; Αράξτε καλύτερα σε μια καφετέρια, διαβάστε και καμιά εφημερίδα και έτοιμοι! Αφού ο κύριος ΑΣΕΠ σας λύνει το πρόβλημα με το δικό του τεστ, το οποίο προφανώς θεωρεί πολύ πιο έγκυρο για να καλύψετε μια θέση στο δημόσιο από ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών! 

Πού ζούμε; Ποιος τα μελετά και τα αποφασίζει αυτά; 

Και για να μην παρεξηγηθώ, να τονίσω εδώ ότι θεωρώ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ τις γενικές γνώσεις. Σαφέστατα, δεν μπορεί κάποιος να θέλει να λέγεται επιστήμονας και να μη γνωρίζει απλά πράγματα, όπως τι είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά από την άλλη ερωτώ: Το να γνωρίζει κάποιος «τι είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας», τον καθιστά αυτομάτως και επιστήμονα; Λειτουργεί αμφίδρομα δηλαδή αυτό; Ο ΑΣΕΠ αυτό δείχνει να πιστεύει πάντως! Μοριοδοτώντας τα κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξισώνει τις γενικές γνώσεις με τα διδακτορικά!!!

About Apollonia

Theatre studies, MA in cultural organisation management, screenwriter, tech-savvy, internet fan, a mature child and a playful adult, a wheelchair user who loves travelling across the universe, with an emotional IQ and an intelligent EQ... Well, I'm just an ordinary girl!
This entry was posted in Προβληματισμοί and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΑΣΕΠ το μεγαλείο σου!

  1. Ο/Η cookeecut λέει:

    ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ! ΟΠΑ! ΟΛΕ! :)))

  2. Ο/Η Arcadios λέει:

    Το ωραίο και το ποιό παράλογο είναι ότι όλοι λίγο πολύ εκμεταλευόμαστε το σύστημα του υπέροχου κράτους του Ελλαδιστάν και η ζωή κυλάει υπέροχα.
    Αλλά το Ελλαδιστάν είμαστε όλοι ,το κράτος είμαστε εμείς,οι κοινωνία είμαστε εμείς.Άρα οι παράλογοι είμαστε εμείς.:))))

Σχολιάστε